Începând cu 1 ianuarie 2021 salariații ce au copii înscriși într-o unitate de învățământ timpurie – creșă sau grădiniță – cu acordul angajatorului (ce este plătitor de impozit pe profit), pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor minori în sumă de până la 1.500 lei lunar.
1) Efecte asupra societăților plătitoare de impozit pe profit înființate conform Legii nr. 31/1990 cu modificări ulterioare și asociațiilor și fundațiilor plătitoare de impozit pe profit înființate conform OUG nr. 26/2000 cu modificări ulterioare.
Prin Legea nr. 296/2020 a fost modificat Art. 25 alin. (4) lit. i^1 și i^2) din Codul fiscal prin care cheltuielile decontate de angajatori plătitori de impozit pe profit cu educația timpurie a copiilor salariaților sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar se suportă din impozitul pe profit datorat, într-o limită maximă de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil.
În situația în care impozitul pe profit este insuficient pentru a acoperi toate aceste decontări, sumele se suportă din impozitul pe venitul din salarii, TVA și accize în ordinea enumerată.
Tot din punct de vedere fiscal, aceste sume decontate către educația timpurie a copiilor salariaților nu sunt considerate venituri de natură salarială și nu sunt în sfera asigurărilor sociale obligatorii, conform Art. 76 alin. (4) lit. v) coroborat cu Art. 142 lit. z) din Codul fiscal. Practic, pentru aceste sume nu se achită impozitele și asigurările sociale ce s-ar fi datorat pe veniturile din salarii.
Potrivit Art. 23 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011 privind educația națională, educația timpurie cuprinde educația antepreșcolarilor cu vârsta între 0 și 3 ani și învățământul preșcolarilor cu vârsta între 3 și 6 ani.
2) Efecte asupra microîntreprinderilor
O microîntreprindere poate să deconteze cheltuielile cu educația timpurie a copiilor salariaților acesteia, pe cheltuiala angajatorului, fără reducerea vreunui impozit.
Avantajul fiscal constă în faptul că nici pentru salariații microîntreprinderii suma decontată nu reprezintă venit de natură salarială și nici nu se datorează asigurări sociale obligatorii, conform Art. 76 alin. (4) lit. v) din Codul fiscal coroborat cu Art. 142 lit. z) din Codul fiscal.
Pentru mai multe detalii privind aceste modificari legislative, va rugam sa consultati prezentarea atasata si/sau sa ne contactati.