NFT – non fungible token sau jeton nefungibil – Ce este și care este tratamentul fiscal al veniturilor realizate din tranzacționarea acestora conform ANAF

Într-o lume aflată în continuă expansiune tehnologică, conceptul NFT a cunoscut un succes la fel de răsunător ca și cel al criptomonedelor. În anul 2021, termenul NFT a devenit cunoscut în lumea afacerilor, atrăgând din ce în ce mai mulți colecționari, investitori, persoane publice și pasionați.

 Aceste bunuri digitale, care nu există fizic și nu pot fi replicate, au ajuns să valoreze chiar și milioane de dolari, reprezentând unități de date unice, dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain, fiind reprezentate de fișiere de diferite formate (fotografii, înregistrări audio, videoclipuri etc.). Jetoanele nefungibile pot fi folosite pentru comercializarea creațiilor digitale, cum ar fi arta digitală, articolele de jocurile video și muzică, ce pot fi accesate de oricine, nu doar de proprietarul jetonului. Cele mai folosite registre la scară largă, precum Bitcoin Cash sau Flux dețin un ansamblu de standarde ce reglementează utilizarea jetoanelor nefungibile.

Conform ANAF, veniturile obținute de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile reprezintă venituri impozabile, care cuprind atât venituri în numerar (renumerație financiară), cât și venituri în natură ( produse, servicii, călătorii etc.).

Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conținut sub forma unor fișiere digitale (NFT), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, au obligația de a declara veniturile obținute, indiferent dacă sunt obținute în România sau în străinătate. În situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările repetate (NFT royalties), are, de asemenea, obligația declarării veniturilor în Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice, la aceeași categorie de venit. Obligațiile fiscal declarative și de plată ce revin persoanelor fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sunt cuprinse în “Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală publicat pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală la secțiunea Asistență contribuabili.”

În cazul veniturilor obținute de persoanele fizice care tranzacționează creații NFT, altele decât autorul care face publică spre vânzare creația sa, esența tranzacției, respectiv a activității desfșășurate/prestate conduce la încadrarea veniturilor obținute în categoriile de venit definit de legislația fiscală în vigoare și la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum și calcularea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate.

Data realizării venitului este data la care s-a efectuat tranzacția (vânzarea – cumpărarea NFT), indiferent de data la care persoana fizică care a vândut produsul alege să tranzacționeze sau să retragă din portofelul virtual/ să schimbe în FIAT ( moneda unei țări pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legat de plată) criptomonedele ce reprezintă prețul produsului.

Sursa: Broșură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile (NFT, dupa termenul englezesc non-fungible token)

Direcția Generală de Asistență Pentru Contribuabili 2021